Gedachten, emoties en zingeving

Als u te horen krijgt dat u kanker heeft, komt zo’n diagnose hard aan. Binnen enkele momenten staat uw hele wereld op zijn kop. Bij zo’n ingrijpende gebeurtenis is het dan ook niet vreemd dat er gelijk allerlei heftige reacties naar boven komen. Angst, ongeloof, hulpeloosheid en woede zijn emoties die men kan ervaren. Tegelijkertijd spelen bij veel mensen gedachten op als: ‘Is dit wel echt waar?’ en ‘Waarom ik?’ Het verwerken van zo'n ervaring verloopt vaak op een manier, waarbij iemand het ene moment overspoeld kan worden door emoties, terwijl op een andere moment het lijkt alsof het allemaal een boze droom is. Men kan ook het gevoel hebben, dat het allemaal over iemand anders gaat. Dit is allemaal een normale manier van verwerken.

Leren leven met kanker, je aanpassen aan een nieuwe situatie, kost tijd. Veel meer tijd dan de meeste mensen denken. Het is niet vreemd als u na een poosje merkt dat u zich somber, lusteloos of prikkelbaar voelt. Schrik niet als u het helemaal niet meer ziet zitten. Het hoort bij deze moeilijke periode. Na een poosje klaart uw stemming meestal weer op en merkt u dat het beter gaat.

Wat kan helpen:

  • Praat erover met mensen waarbij u zich op uw gemak voelt, zoals uw gezin, naaste familie of goede vrienden.
  • Sommige patiënten vinden het prettig de emoties van zich af te schrijven in bijvoorbeeld een dagboek of blog.
  • Houd u vast aan uw gebruikelijke activiteiten en structuur, dit geeft het meeste houvast.
  • Zoek afleiding.
  • Zoek een activiteit waarin u uw emoties kwijt kunt. Dit kan bijvoorbeeld in de vorm van bewegen of sport, maar ook in activiteiten als muziek maken, tekenen/ schilderen of dansen.
  • Zoek extra ondersteuning als het u teveel wordt.

Meer informatie

www.hdi.nl 
https://hoestie.nu 
www.stichting-ook.nl