Wat is kanker

En welke soorten zijn er?

Alle soorten kanker hebben één eigenschap gemeen: een ongecontroleerde deling van lichaamscellen. Er zijn meer dan honderd verschillende soorten kanker. Wilt u meer weten over een bepaalde kankersoort en de onderzoeken die daarbij nodig zijn? Maak dan uw keuze uit het overzicht van specifieke kankersoorten.

Celdeling

Ons lichaam is opgebouwd uit miljarden bouwstenen: de cellen. Ons lichaam maakt steeds nieuwe cellen. Zo kan het lichaam groeien en beschadigde en oude cellen vervangen. Nieuwe cellen ontstaan door celdeling. Uit 1 cel ontstaan 2 nieuwe cellen, uit deze 2 cellen ontstaan er 4, dan 8, enzovoort.

In elke cel zit informatie die bepaalt wanneer de cel moet gaan delen en daar weer mee moet stoppen. Deze informatie zit in de kern van elke lichaamscel. Het wordt doorgegeven van ouder op kind. Dit erfelijk materiaal heet DNA. DNA bevat verschillende stukjes informatie die genen worden genoemd.

Ongecontroleerde celdeling

Elke dag zijn er miljoenen celdelingen in uw lichaam. Tijdens al die celdelingen kan er iets mis gaan. Door toeval, maar ook door schadelijke invloeden. Bijvoorbeeld door roken of te veel zonlicht. Meestal zorgen reparatiegenen voor herstel van de schade. Soms werkt dat beschermingssysteem niet. De genen die de deling van een cel regelen, maken dan fouten. Bij een aantal fouten in dezelfde cel, gaat die cel zich ongecontroleerd delen. Zo ontstaat er kanker. Er zijn goedaardige en kwaadaardige tumoren. Alleen een kwaadaardige tumor is kanker. Voor meer informatie over goed- en kwaardige tumoren klikt u op een van de afbeeldingen hier onder.

Goedaardige tumor.jpg

Goedaardige tumoren

Kwaadaardige tumor.jpg

Kwaadaardige tumoren

puzzle-2500333_1920.jpg

Erfelijkheid en kanker

Daarom kiest u voor
Bravis Oncologie Centrum

  • Alle zorg op één plaats
  • De beste oncologische zorg
  • Van huisarts tot behandelplan
  • Ondersteuning van de 12 leefgebieden