Baarmoederhalskanker

De vorm en grootte van een baarmoeder is vergelijkbaar met een omgekeerde peer. Het bovenste, grote gedeelte van de ‘peer’ wordt het baarmoederlichaam genoemd. De baarmoeder ‘hals’ is het onderste, smalle gedeelte van de ‘peer’. Dit gedeelte is de verbinding tussen het baarmoederlichaam en de vagina. 

Baarmoederhalskanker ontstaat in het overgangsgebied van de baarmoederhals waar 2 soorten cellen (cilindercellen en plaveiselcellen) in elkaar over gaan. Dit overgangsgebied ligt meestal wat meer naar binnen in de baarmoederhals. Bij sommige vrouwen ligt het meer aan de buitenkant van de baarmoederhals. Het overgangsgebied is dan gevoeliger voor een HPV humaan papillomavirus -infectie.

Er is een groot verschil tussen baarmoederkanker en baarmoederhalskanker, zowel in ziektebeloop als behandeling.

Baarmoederhalskanker komt ongeveer bij 900 vrouwen per jaar voor en dan meestal tussen de 30 en 45 jaar. Het kan echter op alle leeftijden voor komen. Vaak ontstaat baarmoederhalskanker door een infectie met het HPV. Het geeft vooral in de eerste jaren vaak geen klachten. Om de ziekte toch in een vroeg stadium op te kunnen sporen, wordt een bevolkingsonderzoek gedaan.

Als er klachten ontstaan, kunnen dit de volgende zijn:

  • Vaginaal bloedverlies buiten de menstruatie om of na de overgang.
  • Donkere/bruinige of zwartrode afscheiding.
  • Vaginaal bloedverlies tijdens of na seks.
  • Gevoeligheid of pijn tijdens seks.