Begeleiding en nazorg

Wanneer de diagnose kanker is gesteld, breekt er voor u en uw naasten een moeilijke en onzekere tijd aan. Lichamelijk en geestelijk krijgt u heel wat te verwerken. Veel mensen hebben dan, meer dan anders, behoefte aan steun van anderen. Het kan zijn dat u voldoende steun of hulp krijgt van familie en vrienden, maar soms is er meer hulp of ondersteuning nodig.

Het kan handig zijn om voor een volgende afspraak de lastmeter in te vullen. De Lastmeter is een vragenlijst die u invult en daarna met uw arts of life coach bespreekt.

In het Bravis Oncologie Centrum krijgt u steun van uw medisch specialist en uw life coach. Het uitgangspunt van de geboden ondersteuning is het feit dat kanker niet alleen je lijf raakt, maar heel je leven. Met name de life coach gaat samen met u kijken hoe er een balans kan worden gevonden tussen de negatieve energie die uw ziekte kost en de positieve energie die u uit het leven haalt. Aan de hand van de leefgebieden wordt besproken op welk gebied u problemen ondervindt en samen met u naar een manier gezocht om u daarbij te helpen. Dit kan door het inschakelen van gespecialiseerde hulpverleners, zoals psycholoog en maatschappelijk werk in het Bravis ziekenhuis. Maar ook buiten het ziekenhuis zijn er mogelijkheden voor ondersteuning of voor contact met lotgenoten als dit meer bij uw behoefte of situatie past.

Leefgebieden

Aangezien elk mens en elke situatie anders is, wordt er samen met u gezocht naar begeleiding die bij u en uw situatie past. Om dit te bereiken hebben wij twaalf leefgebieden benoemd, waarop de ziekte kanker invloed heeft. Aan de hand van deze leefgebieden willen wij u informeren en mogelijkheden bieden voor hulp en ondersteuning. Het kan zinvol zijn om de leefgebieden te bekijken voordat u een afspraak heeft met uw arts en/of life coach. Dit zou u kunnen helpen om in het gesprek met uw arts of life-coach te bespreken op welk gebied u hulp nodig heeft en waar uw voorkeur naar uitgaat.
 

Na de behandeling

Op het moment dat de behandeling is afgerond kunt u in een ‘zwart gat’ terecht komen. De afspraken in het ziekenhuis worden minder en de aandacht vanuit uw omgeving neemt af. Zelf zou u graag het leven van voor de diagnose zo snel mogelijk terug willen. Toch is het soms moeilijk om de draad van het “gewone leven” weer op te pakken. Dit kan een verwarrende en moeilijke periode zijn. Ook in deze periode kan uw life coach ondersteuning bieden of voor een verwijzing zorgen. Kijk ook eens op kanker.nl voor tips of ervaringen van anderen.

Gezonde leefstijl

U kunt gezonder leven door gezond te eten, niet te roken, voldoende te bewegen en te ontspannen. Door gezond te leven verklein je de kans op verschillende aandoeningen, zoals diabetes, hart- en vaatziekten en kanker. Ook helpt gezond leven je langer fit te voelen. Een gezonde leefstijl is goed zorgen voor je lichaam én je geest. Op de website van Wereld Kanker Onderzoek Fonds vindt u informatie over een gezonde leefstijl na kanker behandelingen. Ook op de website van het voedingscentrum kunt u informatie vinden over een gezonde leefstijl. Adviezen over gezonde voeding na de kankerbehandeling kunnen u daarbij ook helpen.

Oncokompas

Kanker is voor veel mensen ingrijpend. Ook als de meeste onderzoeken en behandelingen achter de rug zijn, komen vaak nieuwe vragen naar voren. Bijvoorbeeld over vermoeidheid, angst, werk, relaties, leefstijl en financiën. Soms zijn problemen duidelijk, soms meer onder de oppervlakte. Oncokompas kan meer inzicht en richting geven: hoe sta je ervoor en hoe kun je ook in jouw situatie leven zoals jij dat graag wilt? Een zorgvuldig samengestelde vragenlijst leidt tot een gericht advies. Hoe je bijvoorbeeld zelf nog stappen vooruit kunt zetten en met welke hulp van buitenaf je misschien verder komt. Dit alles onder het motto: zelf als het kan, met hulp als het moet.

Daarom kiest u voor Bravis Oncologie Centrum

  • Alle zorg op één plaats
  • De beste oncologische zorg
  • Van huisarts tot behandelplan
  • Ondersteuning van de 12 leefgebieden