AYA-zorg

Zorg voor jongvolwassenen met kanker

AYA’s (Adolescents & Young Adults) zijn jonge mensen die tussen de 18 en 39 jaar oud zijn en voor het eerst te horen krijgen dat ze kanker hebben. Net als jij. Die diagnose zet in een keer jouw wereld op zijn kop. Je hebt hele normale vragen in een abnormale situatie.

Wat heb jij nodig?

Omdat je jong bent, kunnen er specifieke problemen en vragen zijn, die passen bij jouw levensfase.  Denk bijvoorbeeld aan vragen over opleiding, werk, voeding, sport, zelfstandigheid, relaties, vruchtbaarheid en seksualiteit. Juist dan heb jij zorg nodig die stilstaat bij wat jij nodig hebt tijdens en ook na kanker: leeftijdsspecifieke AYA-zorg. Zodat jij de draad weer zo goed mogelijk op kunt pakken. 

AYA-zorg in het Bravis Oncologie Centrum

Kanker raakt niet alleen je lijf, maar heel je leven. Daarom geven we in het Oncologie Centrum niet alleen begeleiding bij ziekte en behandeling, maar ook op de gebieden waar de ziekte het leven raakt. Voor patiënten in de leeftijd van 18 tot 39 jaar oud bieden wij specifieke AYA-basiszorg. Het maakt niet uit om welke vorm van kanker en behandeling het gaat of in welke fase je zit.

Het AYA-team in het Bravis Oncologie Centrum bestaat uit verpleegkundig specialisten, gespecialiseerd oncologieverpleegkundigen (lifecoaches) en een oncoloog. De lifecoach zal jouw aanspreekpunt zijn. Voel je vrij vragen te stellen. Indien nodig kunnen ook andere professionals, zoals bijvoorbeeld een psycholoog, diëtiste, fysiotherapeut of geestelijk verzorger geraadpleegd worden.

Het  AYA-team neemt de behandeling van de ziekte of de controle afspraken niet over. Hiervoor blijft je eigen behandelend medisch specialist verantwoordelijk.

Het AYA-team van het Bravis Oncologie Centrum werkt daarnaast nauw samen met het Erasmus MC en is aangesloten bij het Nationaal AYA Jong & Kanker Zorgnetwerk. Zo blijft alle kennis en kunde over ‘kanker op AYA-leeftijd’ steeds actueel.

Vraag maar raak

Vragen kunnen over allerlei onderwerpen gaan. Het kan ook zijn dat je niet goed in je vel zit: ook dan kunnen wij je helpen en eventueel doorverwijzen. AYA-zorg wordt verleend volgens het ‘Ik en mijn…’ AYA-zorgconcept. Op de website van het AYA Zorgnetwerk vind je meer informatie over deze onderwerpen en een vragenlijst. Deze vragenlijst kan helpen om je gedachten en vragen op een rijtje te zetten, en je kunt 'm meenemen naar het ziekenhuis.

Meer informatie of een afspraak maken

Heb je vragen over AYA-zorg in het Bravis Oncologie Centrum of wil je een afspraak met één van onze lifecoaches? Dat kan per e-mail of via de BeterDichtbij app

Telefonisch: De lifecoach is op werkdagen van 9:00 tot 16:30 uur bereikbaar op het telefoonnummer 088-706 8382.  

E-mail: Stuur dan een e-mail naar ayazorg@bravis.nl. Vermeld in je mail ook je geboortedatum en telefoonnummer, zodat we contact kunnen opnemen.

BeterDichtbij app: Met BeterDichtbij kun je veilig chatten en je vraag stellen aan onze lifecoaches. Je kunt de BeterDichtbij app downloaden op je mobiele telefoon of tablet.
Wil je de BeterDichtbij app gebruiken, maar heb je nog geen uitnodiging gehad? Mail dan naar ayazorg@bravis.nl. Vermeld in je mail ook je geboortedatum en telefoonnummer, zodat we je aan kunnen melden voor de BeterDichtbij app.

Handige links