Huidkanker

Als er kanker in de huid ontstaat, heet dat huidkanker.  Er zit dan een vreemd plekje op je huid, en dat plekje groeit, jeukt of bloedt. De kans op huidkanker wordt groter als je ouder wordt.

De belangrijkste oorzaak van huidkanker is (onbeschermde) blootstelling aan uv-straling, bijvoorbeeld van de zon of zonnebank. Ook een lichte huid, veel moedervlekken en familiaire belasting zijn risicofactoren. De drie meest voorkomende soorten staan hieronder beschreven. Daarnaast zijn er ook nog zeldzame vormen van huidkanker, waaronder het merkelcelcarcinoom.

 

Basaalcelcarcinoom

Een basaalcelcarcinoom is een vorm van huidkanker, die meestal begint als een glazig bobbeltje. Het groeit langzaam en zaait vrijwel nooit uit.

Melanoom

Een melanoom is een soort huidkanker die ontstaat uit de pigmentcellen (melanocyten). Het is eigenlijk een plaatselijke opeenhoping van pigmentcellen die kwaadaardig geworden zijn. Dit gaat groeien en kan zich ook uitzaaien.
Het kan zich uiten in een zwarte/donkere (verheven) vlek of bobbel waarbij de omgrenzing erg grillig eruit ziet. Soms jeukt het of bloedt het, maar het kan ook geen klachten geven.

Plaveiselcelcarcinoom

Een plaveiselcelcarcinoom is een vorm van huidkanker. Het gebeurt niet vaak dat het uitzaait.
Een plaveiselcelcarcinoom ziet er vaak uit als een ruw knobbeltje, bleekroze van kleur, die langzaam groeit. Soms ziet het er ook uit als een wondje of ruwe plek die groter wordt. Het is wel belangrijk dat het behandeld wordt, omdat het dieper door kan groeien en zo ander weefsel kan beschadigen.

Kijk voor meer informatie over huidkanker op Kankersoorten | Kanker.nl