Borstkanker

In het borstcentrum worden vrouwen (en mannen) gezien die zelf een afwijking in de borst hebben bemerkt. Ook wordt u door de huisarts verwezen voor verder onderzoek als er bij het bevolkingsonderzoek een afwijking is geconstateerd.

Vaak is er sprake van een goedaardige afwijking, maar jaarlijks wordt er in Nederland bij 17.000 vrouwen borstkanker geconstateerd. Dat betekent dat 1 op de 7 vrouwen in haar leven borstkanker, of een voorstadium hiervan, zal ontwikkelen.

Ook bij mannen kan borstkanker voorkomen. Dit wordt per jaar bij ongeveer 100 mannen ontdekt.

Vormen van borstkanker

Borstkanker, ook wel mammacarcinoom genoemd, kan voorkomen in alle delen van de borst. Er zijn diverse vormen van borstkanker:

  1. Voorstadium van borstkanker ( ductaal carcinoom in situ (DCIS) : hier is sprake van een voorstadium van kanker van de melkgangetjes. (meestal herkenbaar door calcificaties ofwel kalkspatjes) 
  2. Borstkanker (ductaal carcinoom): hier is sprake van kanker die ontstaat in de melkgangetjes van de borst. Deze vorm van borstkanker komt het meest voor.
  3. Borstkanker (lobulair carcinoom (in situ, LCIS): hier is sprake van kanker die ontstaat in de klierkwabjes van de borst.    


Borstkanker en erfelijkheid

Tijdens het intake gesprek op het borstcentrum wordt de familiaire belasting met name van borst-, eierstok- en prostaatkanker nagevraagd.
Mocht er een mogelijke verhoogde kans zijn op erfelijke borstkanker, kan het advies volgen vanuit het multi disciplinair mammateam om u te verwijzen voor erfelijkheidsonderzoek. Het advies wordt bepaald aan de hand van de laatste landelijke richtlijnen voor behandeling van borstkanker. Uw behandelend oncoloog zal dit met u bespreken en indien u hiermee akkoord gaat zullen u gegevens worden doorgestuurd en kunt u een oproep verwachten. Het onderzoek wordt uitgevoerd bij afdeling Klinische Genetica in het Erasmus MC te Rotterdam.

Informatie is te vinden op www.erasmusmc.nl/klinische_genetica
Telefoonnummer: 010 - 70 36 915.

Start aanmeldzuil 13 juli 2017.jpg

Eerste bezoek Borstcentrum