Borstkanker » Behandelingen

Om u te helpen om een keuze te maken ten aanzien van de operatie, vindt u hier informatie over een borstsparende behandeling en/of het amputeren van de borst, met eventuele directe- of uitgestelde reconstructie. Naar aanleiding van deze informatie kunt u uw vragen noteren.Er vindt ook een beslissingsondersteunend gesprek plaats bij de life-coach mammacare. Dan kunt u uw uiteindelijke keuze doorgeven. Voor het opstellen van vragen kunt u ook gebruik maken van B-Bewust van de Borstkanker Vereniging Nederland.

De behandeling van borstkanker kan uit verschillende onderdelen bestaan:

 • Chirurgie ofwel een operatie. In de meeste gevallen is een operatie noodzakelijk. Dit kan op twee manieren: borstsparend of amputatie van de borst . Als u een keuze heeft in de soort behandeling, is het belangrijk om precies te weten wat de behandeling inhoudt en wat de gevolgen kunnen zijn. In een vervolg gesprek met de mammacare verpleegkundige komen al deze zaken nogmaals aan bod.

  Beide behandelingen zijn zeer verschillend van aard. Dit geldt ook voor het uitwendige resultaat. Ze zijn echter gelijkwaardig wat betreft de kans op het terugkomen van het kwaadaardige weefsel. Lees meer over:

 • Borstsparende therapie
 • Borstamputatie met eventuele reconstructie 

Andere mogelijke behandelingen

 • Radiotherapie (bestraling).
 • Chemotherapie (een behandeling met medicijnen die de celdeling remmen), al dan niet in combinatie met
 • Immunotherapie (een behandeling met medicijnen die een afweerreactie tegen kankercellen stimuleert)
 • Anti hormonale therapie (een behandeling met anti hormoontabletten)

Resultaten weefselonderzoek

Na de operatie wordt het weggenomen weefsel (de tumor / de borst en de (schildwacht) klier(en) uit de oksel) microscopisch onderzocht door de patholoog. Hij/zij stelt de aard en eigenschappen van de tumor vast en in hoeverre de tumor zich in de omgeving heeft uitgebreid. Ook wordt bepaald of de snijranden vrij zijn van tumorcellen. De okselklier(en) wordt nagekeken op eventuele uitzaaiingen van de borsttumor.
Het duurt 5-7 werkdagen voordat de uitslag van dit onderzoek bekend is. U krijgt een afspraak bij de behandelend chirurg die alle bevindingen met u en uw naaste zal bespreken. De life coach mammacare is ook aanwezig bij dit gesprek. Het verdere behandelplan zal aan u worden voorgesteld.

Het kan zijn dat er een tweede operatie volgt, of dat u wordt doorverwezen naar de internist-oncoloog voor aanvullende behandelingen.

 • Mogelijke gevolgen van de operatie 
 • Borstprothesen (Na een borstsparende behandeling kan het nodig zijn om met behulp van een deelprothese de asymmetrie van de borsten op te heffen. Dit komt echter zelden voor. De lichte, dunne siliconen aanvullingen compenseren oneffenheden. Er zijn verschillende onderddelen voor de verschillende delen van de borst.)

Mammaprint®

Mammaprint® is een ontwikkeling in de medische wetenschap waarmee de individuele behandeling van borstkanker verbeterd kan worden. Mammaprint® microarrey technologie analyseert de 70 belangrijkste genen die een rol spelen bij de ontwikkeling van uitzaaiingen van borstkanker. Het verschaft waardevolle informatie over het risico dat de borstkanker terugkeert en op de vraag of u baat heeft bij chemotherapie. De Mammaprint® is niet voor iedere borsttumor geschikt. Deze moet voldoen aan bepaalde criteria.
Na de operatie zal in het multidisciplinair overleg (MDO) van het mammateam worden besproken of dit onderzoek voor u meerwaarde heeft.
De test zal dan worden aangevraagd.
Er wordt een klein stukje weefsel van de borsttumor onderzocht. Dit gebeurt in een speciaal laboratorium in Amsterdam. Het duurt minimaal 3 weken voor de uitslag bekend is. Aan de hand van de bevindingen kan het mammateam voor u een behandelplan “op maat” opstellen. De behandelend arts zal dit met u bespreken.

De MammaPrint® wordt niet vergoed vanuit de basisverzekering. Een aantal zorgverzekeraars vergoedt de test voor vroege borstkanker vanuit de aanvullende verzekering. Raadpleeg u behandelend arts of zorgverzekeraar voor meer informatie.

terug naar borstkanker

mevrouw zon.jpg

Contactgegevens Borstcentrum

T: 088 - 70 66 832

Route 74