Sport & bewegen

Kanker zet uw wereld op zijn kop, de diagnose wordt vaak gevolgd door ingrijpende behandelingen. Het kan houvast geven om zo veel mogelijk uw normale dagelijkse ritme aan te houden. Dit betekent dat u, tenzij de arts of life coach u anders vertelt, alle activiteiten kunt blijven doen die u gewend bent. Dit kan zijn werken, huishoudelijk werk, sporten, een hobby of vrijwilligerswerk. Door bezig te blijven houdt u uw spierklacht en conditie op peil en het biedt daarnaast de nodige afleiding.

Kanker en de behandeling van kanker kan veel van het lichaam vragen. Misschien gaat uw uithoudingsvermogen achteruit, neemt de spierkracht af of bent u sneller vermoeid. Daarnaast kan het psychisch zwaar zijn. Het lijkt misschien logisch om veel rust te nemen tijdens of na de behandeling, maar het is bewezen dat bewegen veel voordelen heeft.

De voordelen van bewegen zijn de volgende:

- minder last van vermoeidheid, angst en depressie.
- behoud van uithoudingsvermogen en spierkracht tijdens de behandeling.
- snellere opbouw van uithoudingsvermogen en spierkracht na de behandeling, dit bevordert het herstel

Probeer daarom actief te blijven of te worden, bijvoorbeeld door te fietsen, te wandelen of naar de sportschool te gaan. Mocht het u niet lukken om in beweging te blijven of te komen, dan kunt u dit tijdens het volgende gesprek met de life coach of de medisch specialist bespreken. Mogelijk kan een verwijzing naar een oncologisch fysiotherapeut zinvol voor u zijn.

Sta niet stil en kom in beweging! Kijk ook op deze film

Voor aanvullende informatie kunt u kijken op:
tegenkanker.nl
kanker.nl 
onconet.nu
bravisoncologiecentrum.nl