Ondersteuning van de fysiotherapeut

Tijdens of na de behandeling bij kanker lukt het soms niet om zelf voldoende in beweging te komen of te blijven. Dit kan zijn omdat u sneller vermoeid bent, pijn heeft of last heeft van andere belemmeringen. Daarnaast kunt u zich inactief voelen of soms somber.

Een gespecialiseerde oncologie-fysiotherapeut kan u in dit soort situaties bijstaan. Deze fysiotherapeut is speciaal geschoold in de begeleiding van mensen met kanker. Uit onderzoek blijkt, dat het veel voordelen heeft om tijdens de behandeling tegen kanker een speciaal daarvoor ontwikkeld trainingsprogramma te volgen. Veel mensen ervaren het als prettig om zelf aan de slag te kunnen met het herstel. Daarnaast is er de mogelijkheid om lotgenoten te ontmoeten. Op de website van fysiotherapie en kanker wordt uitgelegd wat het doel is van deze ondersteuning. Het trainingsprogramma is gericht op de behandeling van klachten die het dagelijks functioneren of bewegen belemmeren en het verbeteren van de spierkracht en conditie. U kunt, eventueel in overleg met de life coach, zelf contact opnemen met een gespecialiseerde oncologie-fysiotherapeut.

Om een oncologiefysiotherapeut in uw eigen omgeving te vinden, kunt u zoeken op de website van Het Fysiotherapie Netwerk Oncologie, of OncoNet of de Nederlandse vereniging voor fysiotherapie binnen de lymfologie en oncologie.

Goed om rekening mee te houden:

  • Op de website van FyNeOn kunt u lezen dat in elke fase van de ziekte oncologische fysiotherapie een bijdrage kan leveren.
  • Ondergaat u een kankerbehandeling en heeft u nog geen oncologische fysiotherapie? De mogelijk is aanwezig dat dit in de toekomst wel nodig zal blijken. Houd hier rekening mee bij het eventueel aanpassen van uw zorgverzekering aan het einde van het jaar.
  • Ook als u nog geen gevolgen ondervindt van uw behandeling kan oncologische fysiotherapie ervoor zorgen dat uw conditie en spierkracht op peil blijft. Denk daarbij bijvoorbeeld aan spierkracht verlies door anti hormonale therapie bij prostaatkanker.
  • Moet u meerdere behandelingen ondergaan, zoals een operatie, chemotherapie en- of bestraling? Dan kan het prettig zijn om de oncologische fysiotherapie te volgen in een centrum waar meerdere behandelingen worden verzorgd. Denk daarbij aan fysiotherapie en oedeemtherapie bij mammacarcinoom.

Lees hier het verhaal van mevrouw Van Boheemen over haar ervaring met haar fysiotherapeut.