Ondersteuning buiten het ziekenhuis

Huisarts

Uw eigen huisarts is belangrijk in de begeleiding tijdens uw ziekteproces. Bij uw huisarts kunt u terecht voor onderzoek, behandeling en advies. Hij wordt steeds op de hoogte gehouden van uw situatie en kan u verwijzen naar andere hulpverleners. Iedere huisarts houdt op vaste tijden (telefonisch) spreekuur, waarvoor u een afspraak kunt maken.

Patiëntenverenigingen en forums

Uit onderzoek blijkt dat contact met mensen die hetzelfde hebben meegemaakt helpt. Het helpt bij het verwerken van indrukken en gevoelens die u ervaart in uw gevecht tegen kanker. Het contact kan ervoor zorgen dat u minder bang en onzeker bent. U herkent zich in de verhalen van de anderen en uw gevoelens worden (h)erkend. U kunt samen hele praktische tips uitwisselen over bijvoorbeeld werkhervatting, verzekeringen en uiterlijke verzorging. Zaken die vaak alleen iemand die ook kanker heeft, begrijpt.

  • Op www.kanker.nl vindt u links naar patientenverenigingen.. Deze verenigingen bieden u betrouwbare informatie aan. Zij verzorgen lotgenotencontact en organiseren diverse activiteiten. Bijna elke vereniging geeft een eigen nieuwsbrief uit waarvoor u zich kunt aanmelden.
  • Op www.kanker.nl zijn discussiegroepen en blogs van andere patiënten over alles wat met kanker te maken heeft. Ook kunt u communiceren met mensen die in eenzelfde situatie zitten als u.
  • De AYA community  is een speciale vereniging voor mensen met kanker in de leeftijd van 18-39 jaar.
  • Bent u allochtoon en hebt u te horen gekregen dat u kanker hebt, dan is het misschien fijn voor u om te praten met mensen die uw cultuur kennen en uw taal spreken. Meer informatie kunt u vinden op de website van de Stichting Gezondheid Allochtonen Nederland (SGAN). Bij de GGZ kunt u indien nodig hulp krijgen in uw eigen taal.