Haaruitval

Door een chemokuur kan uw haar geheel of gedeeltelijk uitvallen. Niet alleen uw hoofdhaar, maar ook wimpers, wenkbrauwen, okselharen en schaamhaar vallen uit. Haaruitval is in de meeste gevallen tijdelijk. Of dit bij u ook het geval is, hangt af van de chemokuur die u krijgt.

Voordat uw haar uitvalt, kunt u last hebben van jeuk of pijn op het hoofd. Zodra het haar uit gaat vallen kunt u het kort knippen of scheren. Als het haar is uitgevallen kunt u ervoor kiezen om een pruik, muts of sjaal te dragen. Voor de nacht kan het prettig zijn om een mutsje te dragen tegen de kou. Denk er ook aan om uw hoofdhuid goed te beschermen tegen de zon.
Voor meer informatie over haaruitval kunt u kijken op kanker.nl.

Haarwerk, muts of sjaal

In de omgeving van het Bravis Oncologie Centrum zijn diverse haarwerkers of haarwerkspecialisten die u kunnen begeleiden met de aanschaf van een pruik. U kunt via de verwijsgids kanker een haarwerker bij u in de buurt vinden.

Voordat u een haarwerk gaat aanschaffen, is het belangrijk om bij uw verzekering te informeren in hoeverre deze wordt vergoed. U krijgt van het ziekenhuis een machtiging mee voor het haarwerk.

Via internet zijn allerlei mutsjes, petjes en sjaals te koop, zoals via mooi hoofd.nl, hippe muts of rosettelavedette.  

Hoofdhuidkoeling

Hoofdhuidkoeling kan haaruitval voorkomen. Bij hoofdhuidkoeling krijgt u voor, tijdens en na het chemotherapie-infuus, een koude kap op het hoofd. Door de hoofdhuid te koelen, worden de cellen die haar produceren beschermd tegen de chemotherapie. Hierdoor is de kans op haaruitval kleiner.

Er zijn ook nadelen aan hoofdhuidkoeling. Zo ervaren sommige patiënten langdurige kou, ook in de periode na het infuus en hoofdpijn komt voor. Daarnaast kan het haar in een slechte conditie komen en soms ontstaan er toch kale plekken. Het komt ook voor dat het haar alsnog helemaal uit valt. U kunt met uw life coach overleggen of hoofdhuidkoeling iets voor u kan zijn.

Op hoofdhuidkoeling, hippe muts  en geef haar een kans vindt u meer informatie. Als u het lastig vindt om een keuze te maken of u met hoofdkoeling wil starten kan de keuzehulp u misschien daarbij helpen.