Kanker & Seksualiteit

Kanker en de behandelingen hiervoor kunnen een grote invloed hebben op uw (seksuele) relatie. Zo kunnen angst en onzekerheid de seksualiteit beïnvloeden. Ook fysieke gevolgen van de behandelingen (zoals een borstoperatie, prostaatverwijdering, (in- of uitwendige) bestraling, chemotherapie en/of hormoontherapie) en veranderingen in uw lichaam kunnen ervoor zorgen dat intimiteit en seksualiteit veranderen. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat u:

  • geen of minder zin heeft in seks
  • zich schaamt voor uw uiterlijk
  • geen/een verminderde erectie krijgt
  • zich niet meer/minder opgewonden voelt
  • geen zaadlozing meer heeft tijdens het klaar komen (droog orgasme)
  • een ander gevoel of pijn ervaart tijdens het orgasme
  • urine verliest tijdens het vrijen.

Binnen het Bravis ziekenhuis vinden we het belangrijk om aandacht te hebben voor de impact die de diagnose kanker en de behandelingen daarvoor kunnen hebben op intimiteit en seksualiteit. Dit geldt ongeacht uw seksuele oriëntatie (waar u zich tot aangetrokken voelt) en de relatievorm (bijv. alleenstaand, monogame relatie, open relatie of wisselende seksuele partners). Intimiteit en seksualiteit zijn altijd een punt van aandacht en onderwerp van gesprek tijdens het consult met de life coach en/of de urologie- en oncologieverpleegkundige.

Soms lukt het om ondanks de veranderingen toch weer te genieten van intimiteit en seksualiteit. Soms lukt het echter niet om intimiteit en/of seksualiteit op de manier te beleven zoals u dat graag zou willen. Of is het niet meer mogelijk om op seksueel gebied datgeen te doen wat u zou willen. In beide gevallen kan het zijn dat u daar hinder van ondervindt. Extra begeleiding door de life coach, de urologie- of oncologieverpleegkundige kan dan zinvol/waardevol zijn. Samen met u kijken we welke vorm van ondersteuning het beste aansluit op uw hulpvraag en de door u ervaren seksuele klacht.