Uitleg voor kinderen over de behandelingen

Wat is een operatie:

Bij een operatie wordt de tumor of een zo groot mogelijk deel daarvan door de dokter weggesneden. Eerst wordt je vader of moeder in slaap gebracht. Dit heet narcose. Soms is het weghalen van de kankercellen niet genoeg, maar haalt de dokter meer weg, een hele borst bijvoorbeeld, of een been of een stukje darm. Dat is natuurlijk heel naar. Mensen die geopereerd worden moeten na de operatie vaak een tijdje in het ziekenhuis blijven. Als ze thuis komen, dan kunnen ze verzwakt zijn door de operatie. Het kan zijn dat je vader of moeder bepaalde dingen een tijdje niet mag doen, zoals zware dingen tillen of traplopen. Kijk ook eens op www.kankerspoken.nl /opereren.

Wat is chemotherapie:

Het kan zijn dat de dokter besluit om jouw vader of moeder chemotherapie te geven, ook wel chemo genoemd. Dat zijn medicijnen die kankercellen aanvallen. Ze heten cytostatica (spreek uit: sito staatika) en zorgen ervoor dat de kankercellen niet meer kunnen delen en kapot gaan. Het vervelende is dat die medicijnen ook gezonde cellen aanvallen. Cellen in de maag bijvoorbeeld, waardoor je vader of moeder misselijk wordt, of haarwortelcellen waardoor je vader of moeder kaal wordt. Gelukkig gaat de misselijkheid na een tijdje weer over en komt ook het haar weer terug. Wel blijven sommige vaders en moeders nog heel lang moe als ze chemotherapie hebben gehad. 

Chemotherapie kan in een infuus, in pillen of in een injectiespuit zitten. Meestal krijgt je vader of moeder de medicijnen in het ziekenhuis, soms zijn het pillen en kan het thuis.

Een infuus is een plastic zak die aan een paal hangt en met een dun slangetje en een naald in een van de aders van de arm zit. Meestal zit er aan de paal ook een kastje met een teller. Die geeft precies aan hoeveel druppels medicijn er per minuut door mogen.

Wil je meer over chemotherapie weten? Kijk eens naar het boekje Chemo-Kasper. Het boekje gaat over een jongetje met kanker maar het is ook goed om te lezen als je vader of moeder kanker heeft. Het boekje is te bestellen via www.vokk.nl, of kijk eens bij de bibliotheek.
Op www.kankerspoken.nl/chemotherapie kun je ook meer lezen over chemotherapie. 

Chemotherapie wordt gegeven in het Oncologie Centrum. Wil je meer weten? Kom dan eens naar onze informatiemiddag in het Oncologie Centrum.

Wat is bestraling:

Kankercellen kunnen ook kapot gemaakt worden door bestraling. Dit wordt ook wel radiotherapie genoemd en gebeurt met een groot apparaat waar onzichtbare stralen die heel precies op het kankergezwel worden gericht. Het is een heel nauwkeurig werkje want de gezonde cellen moeten zoveel mogelijk gespaard blijven. Daarom rekent de dokter van te voren uit hoeveel bestraling er nodig is en waar die terecht moet komen. Omdat dat steeds op dezelfde plek moet zijn, worden er met inkt strepen op het lijf van je vader of moeder getekend of wordt er - als je vader of moeder op het hoofd bestraald moet worden - een masker gemaakt.

 Je vader of moeder wordt vaak erg moe. Om de gezonde cellen zoveel mogelijk te sparen duurt elke bestraling maar een paar minuten, maar dan wel een heleboel dagen achter elkaar. Je vader of moeder moet soms wel vier weken elke dag even na naar het ziekenhuis.  Meer weten? Kijk dan op www.kankerspoken.nl/bestraling

Bestraling vindt meestal plaats in het ZRTI, dit is naast het Oncologie centrum in Roosendaal.

Hormoontherapie:

Sommige stoffen die het lichaam zelf maakt, hormonen bijvoorbeeld, laten kankercellen harder groeien. Dat mag natuurlijk niet. Daarom krijgt je vader of moeder soms een behandeling die de hormonen tegenhouden. Zo’n hormoontherapie bestaat meestal uit medicijnen. De meeste vaders en moeders krijgen daar opvliegers van. Dan krijgen ze het plotseling heel erg warm. Dat gaat na een paar minuten weer over. Lees meer op www.kankerspoken.nl/hormoontherapie

Wat is immunotherapie:

Immunotherapie betekent dat je vader of moeder medicijnen krijgt die ervoor zorgen dat het lichaam zich beter kan verdedigen tegen aanvallen van kankercellen. Ze proberen het lichaam sterker te maken zodat de kankercellen minder kans krijgen om te groeien. De meeste vaders en moeders worden er grieperig van. Lees meer op www.kankerspoken.nl/immunotherapie

Stamceltransplantatie:

Om de kans zo groot mogelijk te maken dat de kanker niet meer terugkomt, krijgen sommige vaders en moeders een stamceltransplantatie. Stamcellen zijn een soort moedercellen waaruit – als ze eenmaal groot zijn – nieuwe cellen kunnen ontstaan. Stamcellen zitten in het beenmerg, dat in het binnenste van de botten zit. Eerst krijgt je vader of moeder een middeltje ingespoten waardoor de stamcellen van het beenmerg naar het bloed verhuizen. Dan worden de stamcellen uit het bloed gehaald. Daarna krijgt je vader of moeder chemo of bestraling en tenslotte worden de stamcellen weer teruggegeven. Als alles goed gaat groeien de stamcellen na een tijdje uit tot gezonde bloedcellen. Tijdens die hele behandeling moet je vader of moeder soms apart in een kamertje liggen en mag je soms niet op bezoek. Dat kan wel een paar weken duren. www.kankerspoken.nl/stamceltransplantatie