Emoties per leeftijdscategorie

Baby’s:

Een baby kan aanvoelen als er iets anders is dan anders. Het dagritme kan veranderen omdat er iemand anders voor de baby zorgt, zoals een opa of oma. Het verdriet van ouders is te voelen door een verhoogde hartslag of onrust bij de ouder. Bied uw baby veiligheid en warmte. Houd het dagelijks ritme zoveel mogelijk aan en zorg voor rust en regelmaat.

Peuters en kleuters:

Ook kleine kinderen voelen dat er iets aan de hand is. Zij horen en zien het aan u en de mensen in uw omgeving. U kunt uw peuter gerust in simpele taal uitleggen wat er aan de hand is.

Ook is het belangrijk dat u uitlegt wat de gevolgen kunnen zijn van het ziek zijn, bijvoorbeeld dat zij moeten gaan logeren bij opa of oma omdat u in het ziekenhuis ligt. Leg goed uit wat er aan de hand is zodat uw peuter niet gaat fantaseren en zichzelf eventueel de schuld gaat geven. Het kan zijn dat uw (klein) kind weer in bed gaat plassen of driftbuien krijgt. Ook kan uw (klein) kind bang worden in het donker. Dit heeft allemaal te maken met het verwerken van emoties. Zoek hierbij hulp van een professional als u merkt dat het problematisch wordt.

Laat uw (klein) kind wat tekenen om de informatie te verwerken, u kunt bijvoorbeeld het Doeboek* aanschaffen via het Erasmus MC. Lees boekjes voor of kijk naar een duidelijk filmpje.
*© Copyright 2021 Alle rechten voorbehouden. Erasmus Universitair Medisch Centrum, Rotterdam, Nederland

Schoolkinderen (6-12 jaar)

Schoolkinderen willen vaak veel weten en kunnen heel direct zijn. Soms moet u zelf even nadenken over het antwoord wat u wil geven. Op www.kankerspoken.nl kunt u speciaal voor deze leeftijdscategorie duidelijke informatie vinden voor uw (klein) kind. Kinderen kunnen hun verhaal kwijt op een forum en filmpjes bekijken waarin kanker wordt uitgelegd. "kankerspokenjagers" is een game die te downloaden is via de playstore. Kinderen leren via dit online spel om te gaan met emoties.

Bied uw (klein) kind(eren) altijd de ruimte om vragen te stellen en help uw (klein) kind(eren) gevoelens te uiten. Het is ook heel belangrijk om school, sport en directe vrienden in te lichten zodat deze ook weten hoe te reageren als uw (klein) kind ander gedrag vertoont of als het even niet goed gaat. 

Puberteit (12 jaar en ouder)

In deze leeftijdscategorie merkt u dat (klein) kind(eren) veel meer zelfstandig worden en meer naar vrienden en vriendinnen trekken dan naar de eigen ouders zelf. Dit kan lastig zijn in de communicatie. Kinderen zetten zich vaak af en emoties kunnen erg wisselen.

Sommige (klein) kinderen zoeken hun vrienden juist meer op en zonderen zich af van hun ouders. Blijf samen praten en geef elkaar de ruimte. Het kan zijn dat ze zich geen raad weten met hun gevoelens en de gesprekken uit de weg willen gaan. Ook voor deze leeftijdscategorie kunt u terecht op www.kankerspoken.nl