Glioom

Een glioom is een hersentumor. Het ontstaat vanuit de steuncellen van hersenweefsel (de gliacellen). De steuncellen houden hersenweefsel op zijn plek. Ook voeden, isoleren en beschermen de steuncellen.

Een glioom is een primaire hersentumor. Hij kan plaatselijk verder infiltreren/doorgroeien, maar zaait niet uit naar andere organen. Bij secundaire hersentumoren is er sprake van uitzaaiingen in de hersenen door een kankersoort elders in het lichaam, bijvoorbeeld door longkanker of borstkanker.

Een glioom is de meest voorkomende type hersentumor. Er zijn meerdere soorten gliomen, met elk zijn onderzoeks- en behandelingsmethode.

  • Laaggradig glioom graad I -> deze groeit langzaam en is vaak begrensd.
  • Laaggradig glioom graad II -> deze groeit wel langzaam, maar is toch doorgedrongen in omliggend weefsel.
  • Anaplastisch glioom graad III -> dit type groeit snel en dringt vaak snel door in omliggend weefsel.
  • Ependymoom -> dit type kan voor komen in graad I tot en met III.
  • Glioblastoom graad IV -> dit is het meest agressieve en helaas het meest voorkomend glioom. Officieel heet dit gliobastoma multiforme (GMF).

De symptomen die voor kunnen komen bij een glioom, hangen af van de plaats waar het glioom zit in de hersenen, de grootte van de tumor en de groeisnelheid. De meest voorkomende klachten zijn hoofdpijn (al dan niet met misselijkheid en braken), uitvalsverschijnselen (bijvoorbeeld spraak, gezicht, ledematen), epileptische aanvallen en veranderingen in psychische en/of verstandelijke vermogens.