Asbestkanker

Asbest werd vroeger veel gebruikt in de bouw, zware industrie of op een scheepswerf. Mesothelioom wordt veroorzaakt door asbest. De problemen kunnen wel 20 tot 50 jaar na het werken met asbest ontstaan.

Asbestkanker wordt ook wel borstvlieskanker of mesothelioom genoemd. Mesothelioom is een kwaadaardige tumor van de sereuze vliezen. Dit zijn vliezen die de binnenzijde van lichaamsholten en de buitenzijde van organen bekleden. Sereuze vliezen zijn: borstvlies (longvlies en ribvlies), buikvlies, hartzakje, bij mannen het vlies om de teelballen.

Een mesothelioom ontstaat in de laag cellen die de vliezen bekleedt, het mesotheel genoemd. Een mesothelioom ontstaat in de meeste gevallen in de borstvliezen of longvliezen. Daarom worden vaak de termen borstvlieskanker of longvlieskanker gebruikt. Bij 5 tot 10% van de patiënten zit de ziekte niet in het borstvlies, maar in het buikvlies. Heel soms, in minder dan 1% van de gevallen, ontstaat de ziekte in het hartzakje of bij de man rondom een teelbal.

In eerste instantie geeft mesothelioom bijna geen klachten. Verminderde eetlust en gewichtsverlies zijn algemeen. Als mesothelioom  in long/borstvlies zit, kan kortademigheid, vocht achter de longen, hoesten en pijn voor komen.