Anuskanker

Bij anuskanker bevindt een kwaadaardige tumor zich in het gebied van de anus. In de meeste gevallen gaat het om een plaveiselcarcinoom: een tumor van plaveiselcellen. De anus is een ander orgaan dan de endeldarm. Het is door middel van een inwendige sluitspier afgescheiden van de endeldarm. Anuskanker is een ander soort kanker dan endeldarmkanker en is zeldzaam: het wordt ongeveer honderd keer per jaar vastgesteld.

Wanneer een kwaadaardige anustumor groeit, kan deze door verschillende lagen van de anus of de huid groeien. Hoe verder een tumor groeit, hoe groter de kans dat er kankercellen losraken. Losgeraakte kankercellen kunnen zich in het lichaam verspreiden en uitgroeien tot nieuwe tumoren. Dit proces heet uitzaaien. Uitzaaiingen van anuskanker komen meestal terecht in de lymfeklieren van de liezen of het bekken. 

Anuskanker is niet besmettelijk, ook niet via anaal geslachtsverkeer. Daarnaast is anuskanker niet erfelijk. Deze vorm van kanker komt ongeveer even vaakvoor bij mannen als vrouwen, meestal rond de tussen de leeftijd van 55 en 65 jaar.

Meer informatie over anuskanker kunt u vinden op de volgende websites: