Bestraling

Radiotherapie is uitwendige behandeling met behulp van straling. Daarom wordt radiotherapie ook wel bestraling genoemd. De straling maakt kankercellen kapot zodat ze niet verder kunnen groeien en zich niet meer kunnen verspreiden. Het lichaam ruimt de kapotte kankercellen zelf op.

Bestralingsplan

Bestraling is een plaatselijke behandeling. Dat betekent dat de straling alleen effect heeft in het gebied waar de stralenbundels terecht komen. Kankercellen zijn gevoeliger voor straling dan gewone, gezonde cellen. Toch kunnen gezonde cellen ook beschadigd raken door straling. Daarom wordt voor elke patiënt een persoonlijk bestralingsplan gemaakt, zodat de stralenbundels de kankercellen zo goed mogelijk raken en gezonde cellen en organen zo weinig mogelijk. Vaak wordt bestraling gecombineerd met andere behandelingen zoals chirurgie en chemotherapie.

ZRTI

Bestraling vindt plaats in het Zuidwest Radiotherapeutisch Instituut (ZRTI). Het ZRTI in Roosendaal ligt naast het Bravis Oncologie Centrum. Doordat deze centra met elkaar verbonden zijn kunnen specialisten op elk moment met elkaar overleggen over de beste behandeling voor u als patiënt. Zo kan de zorg goed op elkaar afgestemd worden.

Voorlichtingsfilms:

Meer informatie over de bestraling en het Zuidwest Radiotherapeutisch Centrum vindt u op www.zrti.nl.

Sommige radiotherapeutische behandelingen vinden niet plaats in het ZRTI, bijvoorbeeld de bestraling van tumoren in het hoofd. Hiervoor werkt het Bravis Oncologie Centrum samen met het Verbeeten Instituut in Tilburg. Meer informatie vindt u op www.verbeeten.nl.