Chemotherapie

Chemotherapie is een veel voorkomende behandeling van kanker. De medicijnen in de chemokuur, ook wel cytostatica genoemd, remmen of doden snel delende cellen. Helaas maakt de chemotherapie geen onderscheid in goede en kwade cellen. Ook gezonde (snel delende) cellen lopen (tijdelijk) schade op. Hierdoor ontstaan er bijwerkingen.

Chemotherapie wordt gegeven via het infuus, een injectie of tabletten.

Nadat de medicijnen zijn toegediend,  worden deze  via het bloed  door het hele lichaam verspreid. Zo komen zij bijna overal in het lichaam.

Er zijn veel verschillende soorten chemokuren  met elk zijn specifieke bijwerkingen. Welke kuur u krijgt, hangt af van de soort tumor, het stadium van uw ziekte, groeisnelheid van de tumor, uw leeftijd en uw algehele gezondheidstoestand. Uw behandelend specialist en life coach informeren u  welke behandeling u krijgt en welke mogelijke bijwerkingen deze behandeling kan geven.

Als u chemotherapie krijgt, kunt u gebruik maken van de behandelwijzer chemotherapie of van de Bravis Zorgwijzer App. Uw life coach zal de behandelwijzer aan u meegeven, daarin staat ook beschreven hoe u de App kunt downloaden.
In de behandelwijzer en de App vindt u informatie over:

  • Mogelijke bijwerkingen
  • Checklist van signalen wanneer u contact moet opnemen en met wie
  • Een lijst telefoonnummers en tijden waarop uw arts of life coach bereikbaar zijn
  • Aanpak en mogelijkheden om bijwerkingen te voorkomen of te verminderen

Meer informatie over chemotherapie vindt u ook op www.kanker.nl