Verblijf in het ziekenhuis

De dag van de operatie

U wordt nuchter opgenomen op de dagverpleging of op afdeling chirurgie. De okselholte wordt zorgvuldig geschoren, dit wordt gedaan om een infectie te voorkomen. Ongeveer een uur voor de operatie krijgt u een operatiehemd aan, de onderbroek mag u aanhouden. Er wordt een injectie met een bloedverdunnend middel ingespoten om trombose te voorkomen.

De verpleegkundige brengt u naar de operatieafdeling waar op de voorbereidingskamer een infuus wordt ingebracht. Dit is een naaldje dat in de bloedbaan van de hand of onderarm wordt gebracht, waardoor vocht wordt gegeven. Via dit naaldje wordt ook het narcosemiddel toegediend.

Operatie
De operatie vindt plaats onder algehele anesthesie en zal ongeveer een uur tot anderhalf uur duren. Als de operatie is beëindigd, wordt u eerst naar de uitslaapkamer gebracht. Nadat u goed wakker bent geworden, mag u terug naar de verpleegafdeling.

De verpleegkundige voert regelmatig een aantal controles uit: Het wondverband wordt gecontroleerd, de bloeddruk en de hartslag worden gemeten. De meeste patiënten ervaren weinig pijn. 

Drain
Ook wordt de afvloed van de drain in de gaten gehouden. Een drain is een slangetje dat in het wondgebied is achtergelaten met daaraan een opvangsysteem, om het overtollige wondvocht op te vangen. Indien nodig krijgt u medicijnen om de pijn en/of de misselijkheid te bestrijden.

Uw naasten worden op de hoogte gebracht zodra de operatie achter de rug is en indien zij in de gelegenheid zijn mogen zij u, in overleg met de afdelingsverpleegkundige, een kort bezoekje brengen. Dit is echter alleen mogelijk op afdeling chirurgie.

Als u op de dagverpleging bent opgenomen mag u in principe dezelfde dag met ontslag.

De dag na de operatie

U mag zichzelf verzorgen, maar mocht dit nog problemen opleveren, zal de verpleegkundige u daarbij helpen. U mag vandaag al starten met mobiliseren. Een operatie voor borstkanker is lichamelijk gezien geen zware ingreep. De meeste patiënten ervaren weinig pijn, het operatiegebied is eerder “ongevoelig”. Indien nodig krijgt u voldoende pijnstilling aangeboden.

Als de drain nog niet verwijderd mag worden, ontvangt u uitleg over de verzorging van de drain.

Verwijderen verband
Het wondverband wordt voor de eerste keer verwijderd. Dit is vaak een confronterend moment en indien u het op prijs stelt, mag uw partner of een andere naaste hierbij aanwezig zijn. De verbandwissel wordt door de life coach mammacare uitgevoerd. Dit gebeurt meestal in het borstcentrum. In een aparte ruimte heeft u privacy en heeft u de gelegenheid om uw emoties te kunnen uiten.  Na het verwijderen van het verband en eventueel de wonddrain, krijgt u de voorlopige borstprothese. Dit is een lichte prothese gemaakt van foam of fibrefill.

  • Er is u gevraagd een BH mee te nemen die “comfortabel” zit, zodat daar de prothese in aangemeten kan worden.
  • De wond mag de eerste tijd na de operatie niet te zwaar belast worden omdat dan het genezingsproces belemmerd wordt.
  • De voorlopige prothese mag gedurende de eerste 6 weken na de operatie worden gedragen. Daarna volgt een afspraak bij de mammacare verpleegkundige om te beoordelen of de wond na deze periode zover is hersteld dat u kan overgaan op de definitieve uitwendige siliconenprothese.

Ontslag

Afhankelijk hoe u zich voelt, mag u de eerste dag na de operatie naar huis. Er wordt 5 tot 7 werkdagen later een controleafspraak bij de specialist en de life coach gepland waar u de resultaten van het weefselonderzoek te horen krijgt en het verdere behandelplan met u besproken zal worden. We stellen het op prijs als uw partner of een naaste hierbij aanwezig is. Tevens wordt wondcontrole uitgevoerd.

Adviezen

  • U mag zich douchen. Een bad nemen of zwemmen is de eerste weken na de operatie niet toegestaan, dit in verband met het helen van de wond(en)
  • De wond is gesloten met oplosbare hechtingen. Indien er gebruik is gemaakt van steri-strips (dunne pleisters) dan worden deze na ruim een week op de polikliniek verwijderd.
  • Het is de bedoeling dat u in de thuissituatie de oefeningen, die door de fysiotherapeute en mammacare verpleegkundige zijn geadviseerd, meerdere malen per dag uitvoert. U hoeft niet bang te zijn dat de hechtingen eruit zullen gaan tijdens het oefenen.Het is belangrijk dat u deze oefeningen thuis blijft uitvoeren. Als u de arm niet goed gebruikt en er te voorzichtig mee omgaat, kan dat er toe leiden dat de schouder vast gaat zitten, ook wel een ”frozen shoulder” genoemd.
  • U mag de normale dagelijkse bezigheden hervatten, dit alles binnen uw pijngrens.
  • Sporten, fietsen, werken, autorijden, seksuele gemeenschap op geleide van de klachten.

Bij vragen of problemen kunt u tijdens kantooruren contact opnemen met uw life-coach mammacare: 088 - 70 68 322.
Buiten kantooruren kunt u terecht bij de Spoedeisende Hulp van het Bravis Ziekenhuis:088 - 70 68 889.