Wat is eierstokkanker
“Van eierstokkanker heb je in het begin geen of vage aspecifieke klachten. Als de ziekte uitbreidt kunnen er klachten ontstaan zoals een opgeblazen buik en/of buikpijn, snel een vol gevoel, geen trek in eten en/of misselijkheid, vaker plassen dan normaal, maag-darmklachten zoals verstopping of diarree, moeheid of afvallen zonder duidelijke reden. Omdat deze klachten ook bij andere aandoeningen kunnen voorkomen is het in het begin moeilijk om de ziekte te herkennen. De onderzoeken die nodig zijn om eierstokkanker vast te stellen worden door een gynaecoloog en/of oncoloog in het ziekenhuis gedaan. Dit bestaat uit lichamelijk/ gynaecologisch onderzoek, beeldvorming (echografie, CT-scan), bloedonderzoek of punctie (ook wel biopt genoemd). Soms is een kijkoperatie nodig of een uitgebreidere buikoperatie om tot de definitieve diagnose te komen", zegt Peggy.
Behandelmogelijkheden
De behandeling van eierstokkanker wordt door een gynaecoloog en een internist oncoloog gedaan. De gynaecoloog doet een grote buikoperatie (debulking) waarbij de baarmoeder, eierstokken, het vetschort van de darm en soms lymfeklieren of een stuk darm worden verwijderd. In bepaalde situaties wordt HIPEC (= warme chemotherapie in de buik) toegevoegd.
"Bij de meerderheid van de patiënten (90%) wordt er ook chemotherapie via het infuus gegeven. Dit zijn meestal 6 chemokuren. Soms worden er ook nog medicijnen gegeven om de terugkeer van kanker te onderdrukken”, vertelt verpleegkundig consulent Gaby Yap.
Erfelijkheid
Ongeveer 15% van de gevallen van eierstokkanker wordt veroorzaakt door een genetische aandoening. Dit betreft meestal een afwijking in het BRCA1 of BRCA2 gen en dit wordt sinds een aantal jaar standaard onderzocht in de tumor en op indicatie ook in het bloed.
De toekomst en ontwikkelingen
"Er wordt steeds meer samen met de patiënt overlegd welke behandelingen mogelijk zijn. Dit noemen we shared decision making. De wens van de patiënt wordt hierin meegenomen om tot een goed behandelvoorstel te komen. Verder lopen er nationaal en internationaal veel grote onderzoeken om de behandeling van eierstokkanker te optimaliseren en de prognose beter te maken”, aldus Peggy.