Opbrengst bijzonder reisboek voor aanvullende zorg oncologiepatiënten

Op het moment dat oud-wethouder Kees Verstraten uit Roosendaal door ziekte zijn functie moest neerleggen, pakte hij de pen op. In vijf maanden tijd schreef hij het bijzondere reisboek ‘Une belle histoire’. De duizend exemplaren die van de pers rolden zijn bijna allemaal verkocht. Een mooi moment om de opbrengst van 10.750 euro te overhandigen aan het Bravis Oncologie Centrum. Die uitreiking vond vrijdag 10 februari plaats.

boek-kees-verstraten.jpg

In juni vorig jaar zat Kees Verstraten eveneens aan tafel in het Bravis ziekenhuis. “We hadden een goed gesprek over de nieuwbouw”, haalt de toenmalige wethouder aan. “De intentie was om nog jaren met elkaar over dit onderwerp te praten. Het was dan ook zuur dat ik een maand later aan de andere kant van het ziekenhuis op de oncologische afdeling lag.”

Vakanties
Het idee om een reisboek te schrijven ontstond op de terugreis van een bezoek aan Bravis. “Met mijn schoonzus Annemiek Vroon raakte ik aan de praat over de vakanties die we graag maken naar Frankrijk, Spanje en Italië. Ik heb daar hele verhalen van in mijn hoofd. Annemiek stelde voor om ze op te schrijven. Zij zou als marketeer de rest regelen”, aldus Kees. Op 20 juli begon hij te schrijven en op 10 november was het reisboek af. “Une belle histoire bestaat uit leuke verhalen over de omgeving om mee te nemen op vakantie.” Zijn vrouw, kinderen en vrienden lazen mee, Marjo Peppelaar verzorgde de eindredactie, Marc Vermeulen de vormgeving en Altorffer het drukken.

Diep vanbinnen
Bewonderenswaardig noemde bestuursvoorzitter Bianka Mennema van Bravis het initiatief van Kees om verhalen te schrijven als de hele wereld voor je op z’n kop staat. “De opbrengst zit bij jullie allemaal heel diep vanbinnen. Wij geven de opbrengst van het boek door aan heel veel mensen die ons ziekenhuis bezoeken.”

Aanvullende zorg
Mariët Raatgever, zorgmanager Oncologie binnen Bravis, heeft een prima bestemming voor de 10.750 euro. “Kanker raakt heel je leven. De ziekte heeft invloed op alle vlakken. Daarin willen we de patiënten ondersteunen, zodat zij zich geborgen voelen in een periode die zo moeilijk en onzeker is. Dit bedrag willen we besteden aan aanvullende zorg die gericht is op een stukje ontspanning van de patiënten. Denk bijvoorbeeld aan voet- en handmassages. Maar zo zijn er tal van mogelijkheden. Bij de uiteindelijke keuze willen we jullie als makers van dit boek nauw betrekken”, zei Mariët tegen alle aanwezigen.

Op de foto v.l.n.r.: Leo Simons, Kees Verstraten, Bianka Mennema, Annemiek Vroon en Mariët Raatgever.