Lifecoaches stoma-coloncare begeleiden patiënten met veel aandacht en zorg

Wanneer de diagnose kanker is gesteld, breekt er een moeilijke en onzekere tijd aan. Lichamelijk en geestelijk is er heel wat te verwerken. In het Bravis ziekenhuis krijgen patiënten die behandeld worden voor darmkanker steun van een lifecoach stoma-coloncare. “Kanker raakt niet alleen je lijf, maar heel je leven. Daar is een goede begeleiding erg belangrijk bij. Bij de lifecoaches stoma-coloncare kunnen patiënten terecht met al hun vragen, zorgen en problemen rondom de operatie. We hebben echt aandacht voor de emotionele conditie van de patiënt”, vertellen de lifecoaches.

Coloncare - Bravia.png

Op het Oncologiecentrum van het Bravis ziekenhuis werken drie lifecoaches stoma-coloncare; Miranda Bakx, Diella van Terheijden en Sanne Deurloo. Zij begeleiden patiënten, die vanwege darmkanker een darmoperatie moeten ondergaan, met veel aandacht en zorg. “Wat dit vak zo mooi maakt is de intensieve begeleiding; steun bieden aan patiënten en luisteren naar hun verhalen”, geven de lifecoaches aan.

Voorheen hielden de lifecoaches stoma-coloncare zich voornamelijk bezig met de zorg van patiënten die na een darmoperatie een (tijdelijke) stoma kregen. “Sinds de komst van het ERAS programma is ons takenpakket groter geworden. Onze begeleiding is nu niet meer alleen gericht op de stomapatiënt, maar op de begeleiding van alle patiënten die een darmoperatie moeten ondergaan.”

Herstellen is topsport
Darmoperaties zijn grote operaties en vragen veel van het lichaam. Het ERAS-programma heeft als doel om patiënten sneller en beter te laten herstellen na een (endel)darmoperatie. Een van de factoren die invloed heeft op het herstel is het verbeteren van de conditie vóór de darmoperatie. Dit wordt ook wel prehabilitatie genoemd. Om dit te bereiken start een patiënt vier weken voor de operatie, onder begeleiding van een fysiotherapeut, met sporten en helpt een diëtist de patiënt met het verbeteren van de voedingstoestand. Uit onderzoek blijkt dat dit de kans op complicaties verkleind.

Duidelijke doelen
Met de patiënt worden duidelijke doelen gesteld om het herstel te bevorderen. Zo wordt er bijvoorbeeld direct na de operatie weer gestart met eten en drinken, beweging en goede pijnbestrijding. “Wij geven patiënten hier voor hun operatie uitgebreid uitleg over. Zo weten zij precies wat er van hun verwacht wordt en hoe ze hun herstel kunnen bevorderen”, leggen zij uit.