Geen taboes op de afdeling Urologie

Ieder jaar krijgen maar liefst 12.000 mannen de diagnose prostaatkanker. Volgens Martinique Jaspers, oncologie en urologie verpleegkundige wordt deze ziekte vaak ‘per ongeluk’ ontdekt. "Een groot deel van de mannen met prostaatkanker hebben geen klachten. Bij hen wordt prostaatkanker toevallig opgemerkt, bijvoorbeeld na het bloedprikken”.

Na de diagnose komen zij terecht op de afdeling Urologie van het Bravis ziekenhuis. Een afdeling waar alles besproken kan worden.

Een actieve behandeling is bij prostaatkanker niet altijd nodig. Soms is het aandachtig opvolgen en controleren voldoende. Maar de diagnose kanker kan voor patiënten heel zwaar zijn. Een belangrijk doel van Martinique en haar collega’s is dan ook dat patiënten hun laagdrempelig kunnen bereiken. “Daar ligt onze meerwaarde. Patiënten kunnen ons op verschillende manieren bereiken en ze kunnen alles met ons bespreken. Dat zorgt voor rust.” Aldus Martinique.

Taboe doorbreken
“Soms zijn de gesprekken met een patiënt heel luchtig en leuk, maar we bespreken ook zwaardere onderwerpen.” Een van die onderwerpen is seksualiteit. Een gevoelig, maar ook een belangrijk onderwerp voor iemand met prostaatkanker. “Er heest veel taboe op” vertelt Martinique “en het lijkt alsof dat de laatste jaren alleen maar erger wordt”.

Op de afdeling Urologie wordt dit taboe dan ook doorbroken. “Als ik het hier aanstip, dan is de drempel om het thuis te bespreken misschien ook lager. Intimiteit en seksualiteit horen bij het leven. Ook tijdens de behandeling, maar dan misschien op een andere manier dan je gewend bent”. Aldus Martinique. Bij een man met prostaatkanker kan er op dat gebied namelijk veel veranderen. Na een prostaatoperatie blijft de zaadlozing bijvoorbeeld uit en kan een erectie ook tijdelijk wegblijven. Het volledig uitblijven van een erectie komt de laatste jaren gelukkig minder voor doordat de technieken veel verbeterd zijn.

Hormoonbehandeling
Ook de behandeling kan invloed hebben op de seksualiteit van de patiënt. Door de behandelingen met hormonen kan iemand bijvoorbeeld last krijgen van stemmingswisselingen, extra emoties of het libido verdwijnt (en daardoor ook de erectie). Maar Martinique wil benadrukken dat seksualiteit en intimiteit tijdens de behandeling nog steeds belangrijk zijn. “Jezelf geliefd en goed voelen kan helpen om het behandelproces goed door te komen.”

Een groot betrokken team
Bij het Bravis ziekenhuis werken zeven urologen en vier urologieverpleegkundigen. “Samen met de uroloog staan we echt voor de patiënt.” Vertelt Martinique trots. “Maar we hebben ook korte lijntjes met de seksuoloog van het Bravis ziekenhuis en onze collega’s van de afdeling psychologie, revalidatie en maatschappelijk werk. Dat maakt dat we er nog beter voor onze patiënt kunnen zijn”.

Meer informatie over prostaatkanker?
Kijk dan op www.bravisurologie.nl of op www.prostaatkankerstichting.nl