Dan krijgt u te horen: het zit in de familie

In sommige families komen borst-, eierstok- en prostaatkanker vaker voor dan gemiddeld. Veel mensen denken: iedereen kan kanker krijgen. U heeft ‘gewoon pech’. Toch is dat niet altijd zo. In sommige families komt kanker vaker voor dan in andere. Dat kan liggen aan een foutje in de genen: een mutatie. Ongeveer 1 op de 300 Nederlanders heeft een ‘BRCA-mutatie’. Dan heeft u een verhoogde kans op borst-, eierstok- en prostaatkanker.

Het zit in de familie.jpg

Check wat uw kans is
Het is belangrijk om te weten of aanleg voor kanker in de familie zit. Want dan kunt u wat doen: het tijdig opsporen of preventief actie ondernemen. Met de oproep ‘Check wat jouw kans is - als je het weet, kun je wat doen’ willen we iedereen bewust maken dat borst-, eierstok- en prostaatkanker in de familie kan zitten. Bij vrouwen én mannen.

Hoe komt u erachter?
Via hetzitindefamilie.nl/ checkt u in een paar minuten of u ook erfelijke aanleg hebt. Vervolgens kan de mutatie met DNA-onderzoek worden vastgesteld. Dat is niet niks. Als u hoort dat u zo’n genmutatie hebt, staat alles op zijn kop. Alles wordt anders. Ineens komt kanker heel dichtbij. Ineens hoopt u met heel uw hart: als mijn kind het maar niet heeft. Ineens vraagt u zichzelf af: hoe vertel ik het mijn familie?

Het doel: vroege opsporing en preventie
Op hetzitindefamilie.nl/ staan behalve de checklist ook verhalen, bijvoorbeeld van Anouk (26) die de BRCA2-mutatie erfde van haar moeder. Van Patrick (46) die zich bewust niet liet testen en Marcella (52) die niet werd geïnformeerd over de BRCA-mutatie in haar familie. Ze kwam erachter toen ze al uitgezaaide borstkanker bleek te hebben.

Als u een mutatie hebt
Vrouwen met een BRCA-mutatie komen in aanmerking voor controles van hun borsten en preventieve operaties van borsten en eierstokken. Mannen met een BRCA2-mutatie wordt geadviseerd om vanaf 45-jarige leeftijd elke twee jaar hun PSA-waarde te laten controleren door de huisarts. Mensen met een BRCA-mutatie die al kanker hebben, kunnen een speciale kankerbehandeling krijgen.

Het zit in de familie
'Het zit in de familie’ is een campagne van Borstkankervereniging Nederland, in samenwerking met Stichting Olijf en Stichting Erfelijke Kanker Nederland.