8 oktober internationale dag van de palliatieve zorg

Vandaag is het internationale dag van de palliatieve zorg. Een dag waar ik graag even bij stil wil staan. Want helaas wordt palliatieve zorg nog teveel gezien als “uitbehandeld, niets meer aan te doen. Opgegeven”. En dat is jammer, want palliatieve zorg is voor patiënten die niet meer beter kunnen worden. Palliatieve zorg kan dus al veel eerder samen met de oncoloog, huisarts en verpleegkundige ingezet worden. Want in de palliatieve zorg gaat het om het leven.

Nu is dat een vaag begrip, kwaliteit van leven, leven…… Hoe werkt dan precies met palliatieve zorg?

pall..pngBij palliatieve zorg is het belangrijk om - naast de uitleg van de mogelijkheden om de ziekte te remmen of klachten te verminderen – ook te spreken over: ‘Wat betekent het voor u en uw gezin dat u ziek bent? Wat is er nodig thuis? Wat is belangrijk voor u en wat is uw kwaliteit van leven nu u ziek bent geworden?’

En dat het gewoon is om uw zorgen uit te spreken. Net zo gewoon als een nieuwe behandeling te starten. En dat u bij uw oncoloog, life-coach en verpleegkundige terecht kunt met deze vragen en zorgen. Want als we dit met elkaaar kunnen bespreken, krijgt u ruimte om het alledaagse leven te kunnen leiden ondanks dat u ernstig ziek bent. Onder de avondmaaltijd de dag samen terugkijken , of  hoe ging het op school of het werk? Grappige gebeurtennissen delen. Leven met een lach en een traan. En soms wil men nog belangrijke wensen realiseren. Zoals met uw broers de vakantiereis van uw jeugd herhalen om terug te kijken naar een mooi leven samen. Meer bewust delen van uw leven, uw liefde voor elkaar en wat u wilt achterlaten.

En iedereen doet dit op zijn eigen manier, de een kan goed spreken, de ander deelt het meer in de kleine gebaren. Een stevige handdruk, een kus (misschien wel een paar extra), je bedanken dat je als (klein)kind op bezoek bent geweest. Dat is wat palliatieve zorg is met het verminderen van klachten die door de ziekte komen.

Daarom hoop ik dat als u dit leest, dat u met uw oncoloog, life-coach of verpleegkundige uw zorgen wilt en kan delen om zo uw eigen kwaliteit van leven te kunnen bepalen en te leven……

Chantal Bogers
Palliatief verpleegkundige