Lokalisatie van de borsttumor met jodiumzaad

Als de tumor in de borst niet te voelen is zal de radioloog, voor de operatie, de tumor met behulp van de mammografie of echografie markeren met een jodiumzaadje (Jodium-125).  Op deze manier kan de chirurg tijdens de operatie, die later plaats vindt, het zaadje opsporen en vervolgens de tumor verwijderen.
Indien u voorafgaande aan de operatie met chemotherapie bent behandeld, kan het zijn dat de tumor in grootte is afgenomen en/of zelfs niet meer voelbaar of zichtbaar is. Ook dan is deze plaats terug te vinden door middel van het jodiumzaadje.

Het plaatsen van het jodiumzaadje vindt plaats op de afdeling Radiologie.

Voorbereiding

Om een zo goed mogelijk resultaat te verkrijgen is het van belang dat u de volgende voorbereiding volgt:

  • Indien u bloedverdunnende medicatie gebruikt waarvoor u onder controle bent bij de trombosedienst moet u dit melden bij de life coach mammacare. Zij zal contact opnemen met de trombosedienst zodat geregeld kan worden dat de afspraak voor het plaatsen van het zaadje gepland kan worden.
  • Heeft u bloedverdunnende medicatie waarvoor u niet bij de trombosedienst onder controle bent, dan kunt u deze blijven gebruiken.
  • Ook andere medicatie kunt u zoals gebruikelijk innemen.
  • Gebruik op de dag van het plaatsen van het jodiumzaadje geen bodylotion op de borsten.
  • Contrastvloeistof kan een allergische reactie en/of een onaangename bijwerking veroorzaken als u overgevoelig bent voor jodiumhoudende stoffen. Als dit zo is, of als u overgevoelig bent voor andere geneesmiddelen, moet u dit bespreken met uw behandelend arts. Wilt u dit ook voor het onderzoek melden aan de radiologisch laborant.Normaal gesproken kan bij een allergie voor jodiumhoudend contrastmiddel, deze behandeling plaatsvinden.
  • Als u zwanger bent, ook als u het nog niet helemaal zeker weet, moet u dit voor het onderzoek melden aan de radiologisch laborant. Sommige onderzoeken kunnen schadelijk zijn, vooral in de eerste weken van de zwangerschap. Meer hierover kunt u nalezen in de folder “Röntgenstralen en zwangerschap”.
     

Plaatsen van het jodiumzaadje

Er zijn twee mogelijkheden om het jodiumzaadje te plaatsen:

  1.  Echo-geleid: Met behulp van geluidsgolven wordt de plaats van de tumor vastgesteld en kan het zaadje met behulp van een naald worden ingebracht.
  2.  Röntgen-geleid: Met behulp van mammografie wordt de tumor in beeld gebracht, het jodiumzaadje wordt computergestuurd (stereotactisch) in de tumor geplaatst.
    U komt op de buik op een behandeltafel te liggen. Deze tafel heeft een uitsparing waar de borst in komt te liggen. De borst wordt tussen twee platen samengedrukt en er wordt een röntgenfoto gemaakt.(mammografie)
    Het röntgenapparaat en het plaatsen van het jodiumzaadje wordt uitgevoerd onder de behandeltafel. Het is van belang dat u tijdens het de behandeling stil ligt.
    Het plaatsen van het jodiumzaadje duurt ongeveer 30 minuten

De laborante haalt u op in de wachtruimte en brengt u naar de kleedkamer. Daar ontkleedt u het bovenlichaam. Hierna neemt zij u mee naar de behandelkamer. Het onderzoek wordt uitgevoerd door de radioloog, geassisteerd door de radiologisch laborant.
Nadat de exacte plaats van de tumor is bepaald, wordt (meestal, maar niet altijd) de huid van de borst verdoofd en plaatst de naald met daarin het jodiumzaadje (4 mm) in de tumor. De naald wordt verwijderd. Het zaadje kan zich nu niet meer verplaatsen. Ondanks dat de insteekplaats wordt verdoofd, kan het toch gevoelig zijn.
Vervolgens wordt er een controle foto gemaakt met behulp van een mammografie, om te bepalen of het zaadje goed is geplaatst.
Na de operatie wordt het borstweefsel, dat is weggenomen, met een röntgenfoto gecontroleerd of de tumor met het zaadje in het geheel is verwijderd.
 

Na de behandeling

U kunt na de behandeling weer naar huis en uw normale dagelijkse bezigheden hervatten. Het jodiumzaadje geeft een lage dosis straling af, die niet schadelijk is voor uw gezondheid of die van degenen in uw omgeving.

Het zaadje kan indien nodig langere tijd blijven zitten, bijvoorbeeld als u eerst met chemotherapie wordt behandeld. Mocht u dan binnen 2 maanden na de plaatsing een vliegreis ondernemen, kunt u een certificaat af halen bij afdeling nucleaire geneeskunde (route 141). Op deze manier weten de luchthaven autoriteiten dat de radioactiviteit die men ongetwijfeld zal detecteren is toe te schrijven aan deze diagnostische procedure.
 

De operatie

Via de afdeling planning en opname wordt u op de hoogte gebracht van datum van de operatie.
 

Vragen

Heeft u nog vragen? Neem dan tijdens kantooruren contact op met het secretariaat van afdeling Radiologie via telefoon 088-7068550. Of stel uw vragen tijdens de afspraak aan de radiologisch laborant.

Verhinderd

Mocht u onverhoopt verhinderd zijn dan verzoeken wij u, zo spoedig mogelijk, contact met ons op te nemen. U kunt ons bereiken onder telefoonnummer 088 - 70 68 550 tussen 8.00 en 17.00 uur.