Borstreconstructie

Een borstreconstructie kan worden verricht tijdens de operatie waarbij de borst wordt verwijder (directe reconstructie), maar het kan ook in een later stadium uitgevoerd worden. Weken, maanden of jaren later blijft dit een mogelijkheid. De keuze van een reconstructie hangt af van medische factoren, de mogelijkheden binnen het eigen ziekenhuis en uw persoonlijke voorkeur.

Er zijn verschillende methoden van reconstructie:

  • De eenvoudige procedure
  • De expander methode
  • De samengestelde (rugspier) methode
  • De buikspiermethode
  • Er zijn ook diverse tussenvormen mogelijk. De keuze is grotendeels gebaseerd op de vorm en grootte van de ”gezonde” borst (indien nog aanwezig), de voorafgaande amputatie, eerdere bestraling, uw leeftijd en conditie.

De samengestelde- en de buikspiermethode zijn niet mogelijk als u rookt. De conditie van uw bloedvaten is dan te slecht voor een optimale wondgenezing.

De eenvoudige procedure

Hierbij wordt een borstimplantaat onder de borstspier geplaatst.

De expander methode

Hierbij wordt de huid opgerekt met een zogenaamde “tissue expander” die tijdens de operatie is ingebracht. Een expander is een is een prothese die met een zoutoplossing wordt gevuld. Door dit regelmatig te doen, wordt de huid als het ware opgerekt en ontstaat er ruimte voor het borstimplantaat.

De samengestelde methode

Indien de borstspier is weggenomen bij het verwijderen van de borst of er is onvoldoende huid overgebleven dan kan gebruik gemaakt worden van deze methode. Hierbij worden huid, vet en spier van een ander deel van het lichaam overgebracht naar het littekengebied en daar wordt dan het implantaat onder geplaatst.(autologe reconstructie)

De buikspiermethode

Heeft U voldoende onderhuids weefsel in de buik, dan is dit een mogelijkheid. Hierbij wordt geen gebruik gemaakt van een prothese maar er wordt eengedeelte van het buikweefsel verplaatst naar het littekengebied.

Keuze

Een goede voorlichting over de voor- en nadelen van de verschillende reconstructies is belangrijk, voordat u uw keuze kunt maken. U ontvangt een informatiefolder met daarin een uitgebreide beschrijving van de behandelingen.

Meer informatie vindt u op de site van de Nederlandse Borstkankervereniging. www.borstkankervereniging.nl