Bewegen

Er zijn twee gangbare normen voor de gewenste hoeveelheid beweging.

De eerste norm is de Nederlandse Norm Gezond Bewegen. Hierbij wordt uitgegaan van de gewenste hoeveelheid lichaamsbeweging die nodig is om goed gezond te blijven. Hiervoor is tenminste vijf dagen per week 30 minuten matig intensieve lichaamsbeweging nodig.

De tweede norm is de Fitnorm. Hierbij wordt uitgegaan van de gewenste hoeveelheid lichaamsbeweging die nodig is voor een goede conditie van het hartvaatstelsel. Om dit te bereiken is drie maal per week tenminste 20 minuten intensieve lichaamsbeweging nodig (door bijvoorbeeld te sporten).

Hoe voelt u zich tijdens het bewegen?

Het is belangrijk dat u zich tijdens het bewegen realiseert hoe u zich voelt. Let op signalen die uw lichaam geeft. Als u bijvoorbeeld met een partner traint, dan moet u in de staat zijn af en toe te praten zonder kortademig te worden of u vervelend te voelen. Als u zich na afloop langer dan een uur moe voelt, trainde u mogelijk iets te hard. Doe het dan de volgende keer iets rustiger aan. Als u zich tijdens de lichamelijk activiteit erg moe gaat voelen, stop dan.